Handboek-financiele-functie-en-control-bij-gemeenten-en-provincies
Ondertitel:
Een praktisch handboek voor medewerkers bij gemeenten, provincies en samenwerkingsverbanden
Auteurs:
Peter van den Doel, Marco Kramer, Timon van Zessen
Taal:
Nederlands
Bindwijze:
Genaaid
Druk:
2de
ISBN:
9789491743979
Prijs:
€ 44,95
Direct bestellen
Samenvatting:
Het Handboek financiële functie en control bij gemeenten en provincies is bedoeld voor zowel financieel deskundige ambtenaren en controllers, als raads- en collegeleden en niet-financieel deskundigen. Het blijft een praktijkboek: naast de wettelijke regelingen is er veel aandacht voor de...

Het Handboek financiële functie en control bij gemeenten en provincies is bedoeld voor zowel financieel deskundige ambtenaren en controllers, als raads- en collegeleden en niet-financieel deskundigen. Het blijft een praktijkboek: naast de wettelijke regelingen is er veel aandacht voor de praktische kant. U vindt dan ook niet alleen antwoord op vragen over de wetgeving (formaliteiten), maar vooral ook antwoorden op vragen van financiële (beleids)ambtenaren, managers en bestuurders uit de praktijk.

Die praktijk blijkt in veel gevallen weerbarstiger te zijn dan de theorie. Dat komt vooral door de veelheid aan regelgeving op rijks-, ministerieel en plaatselijk niveau. Het gaat daarom niet in de eerste plaats om de cijfers, maar om wat die cijfers voorstellen of waar ze voor staan. Het gaat dus vooral om het verhaal en/of de toelichting achter de cijfers.

In deze tweede uitgave wordt ingegaan op de gevolgen van de vernieuwing van het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten, maar ook de recente ontwikkelingen op het gebied van planning- en controldocumenten.

Hierbij is een centrale rol weggelegd voor de visie Government Governance, ofwel goed bestuur. Deze visie heeft betrekking op de beginselen van deugdelijk overheidsbestuur en is een leidraad voor goed openbaar bestuur. Het uitgangspunt van deze visie is sturen, beheersen, controle en verantwoorden.

Ook is er een beter evenwicht tussen de informatie over beleid, control en financiën. Er wordt ingegaan op de psychologie van planning en control.

 

Meer Minder

Boekinformatie

Auteurs:
Peter van den Doel, Marco Kramer, Timon van Zessen
ISBN:
9789491743979
Omvang:
446 pagina's
Vakgebied:
Juridisch
Beschikbaar:
December 2016
Prijs:
€ 44,95
Recensies

Voor de lol zal vrijwel niemand het lezen, het Handboek Financiële functie en control bij gemeenten en provincies. Toch voorziet het in een behoefte. Niet voor niets hebben de auteurs besloten een tweede editie uit te brengen. In ruim 400 pagina's zetten ze uiteen wat er komt kijken bij de financiële huishouding van provincies, gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

Het uitbrengen ervan is vooral het gevolg van de vernieuwing van het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) en ontwikkelingen op het gebied van planning- en control. Meer aandacht gaat uit naar de controlfunctie, met name op het sociaal domein. Het boek is bedoeld voor zowel financieel deskundige ambtenaren en controllers, als raads- en collegeleden en niet-financieel deskundigen.

'Het blijft een praktijkboek: naast de wettelijke regelingen is er veel aandacht voor de praktijk. Het blijkt dat het volgen van het BBV in de praktijk lastig is, terwijl de achtergrond, de logica en de samenhang tussen het sturings-, rapporterings- en verantwoordings- en realisatieniveau uitstekend in het besluit is weergeven', aldus de auteurs Timon van Zessen, Marco Kramer en Peter van den Doel. Ze hebben geprobeerd samenhang te brengen in de informatie tussen de verschillende decentrale overheden.

'De praktijk blijkt weerbarstiger te zijn dan de theorie, vooral door de veelheid aan regelgeving op rijks-, ministerieel en plaatselijk niveau. Het gaat in de eerste plaats niet om de cijfers, maar om wat die cijfers voorstellen of waar ze voor staan.' 

Bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/alles-over-financien-gemeente.9553655.lynkx 

 

Wellicht ook interessant voor u

Heeft u vragen?

Concept uitgeefgroep komt graag in contact met u.

Coverafbeelding_concept

Vraag de catalogus aan

Bent u geïnteresseerd in de boeken van Concept uitgeefgroep? Bekijk op uw gemak ons aanbod.

Direct aanvragen