Onderzoekend vermogen is voor (aankomend) hbo-professionals van cruciaal belang om hun beroepsopleiding met succes te kunnen afronden en te kunnen functioneren als wendbare professional. Dit begrip wordt echter door verschillende experts regelmatig anders uitgelegd en dat zorgt voor verwarring. Onderzoekend vermogen in de praktijk biedt hierin houvast.
Dit boek, gebaseerd op de nieuwste inzichten en met concrete voorbeelden uit verschillende vakgebieden, geeft voor het eerst een compleet overzicht van het begrip ‘onderzoekend vermogen’. Er wordt integraal ingegaan op de drie elementen van onderzoekend vermogen:
1. Eerst goed verdiepen in de vraag of het probleem;
2. Dan kritisch bestuderen wat anderen hebben gevonden;
3. En daarna als het relevant en nodig is zelf onderzoek doen.
Deze drie centrale componenten worden op overzichtelijke en concrete wijze met elkaar verbonden. Het boek biedt op deze manier houvast bij het toepassen van onderzoekend vermogen om tot beroepsproducten te komen, zowel in de context van een beroepsopleiding als in de praktijk.
Kortom, Onderzoekend vermogen in de praktijk is een uitermate geschikt boek voor aankomende hbo-professionals uit elk vakgebied!
In een interview met Managementboek vertellen twee van de vier auteurs, Mandy Van Der Velde en Lisette Munneke, waarom onderzoekend vermogen volgens hen een sleutel is voor de ontwikkeling en verbetering van beroepsproducten:
“We hopen dat studenten met de visie op onderzoekend vermogen zoals die in de afgelopen jaren binnen het hbo ontwikkeld is, onderzoek ten dienste van het praktijkproces, de relevantie van onderzoek voor hun eigen beroep goed gaan zien.”
Lees het volledige interview hier
__________________________________________________
Onderzoekend vermogen is ontzettend belangrijk voor HBO-professionals. Maar hierbij draait het niet om die HBO-scriptie, stelt Lisette Munneke, co-auteur van Onderzoekend Vermogen in de Praktijk. Aan de Nationale Onderwijsgids vertelt ze dat er genoeg andere manieren zijn om onderzoekend vermogen te toetsen. “Het eindproduct zou moeten toetsen: zijn studenten klaar voor dat beroep?”
Lees het volledige artikel hier